Eveniment Pol de Creştere Constanţa

În zilele de 22 şi 23 iulie 2010 a avut loc la Constanţa, în staţiunea Mamaia, la Hotel YAKI, un eveniment de prezentare a Polului Naţional de Creştere Zona Metropolitană Constanţa la care au participat reprezentanţii tuturor autorităţilor de management a Programelor Operaţionale finanţate din Instrumente Structurale, reprezentanţii celor 15 unităţi administrativ teritoriale care formează Zona Metropolitană Constanţa, precum şi reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile de pe plan local.

Evenimentul a fost organizat în contextul avizării de către Comitetul de Management pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale a Planului Integrat de Dezvoltare al Zonei Metropolitane Constanţa şi a listei de proiecte prioritare din cuprinsul acestui document strategic.

Aprobarea Planului Integrat de Dezvoltare (PID) deschide în sfârşit posibilitatea finanţării unor proiecte de strictă necesitate pentru dezvoltarea Zonei Metropolitane Constanţa precum restaurarea centrului istoric al municipiului Constanţa, modernizarea infrastructurii publice din staţiunea Mamaia,  lărgirea drumului Mamaia – Năvodari şi a drumului Năvodari – Lumina, construirea Rivierei Tomis precum şi realizarea altor proiecte mai mici  dar cu impact la fel de important, în fiecare din localităţile care fac parte din Zona Metropolitană Constanţa.

Această oportunitate reprezintă cu atât mai mult o importantă sursă de finanţare a proiectelor de utilitate publică, cu cât bugetul de stat  şi bugetele locale nu mai pot susţine în prezent aceste investiţii. De asemenea, aprobarea Planului Integrat de Dezvoltare al Zonei Metropolitane Constanţa va contribui la accelerarea implementării unor proiecte de importanţă strategică precum Autostrada Bucureşti – Constanţa (tronsonul Cernavodă  – Constanţa), Varianta de Ocolire a municipiului Constanţa, Extinderea digului de larg în Portul Constanţa sau Implementarea sistemul de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Constanţa.

Valoarea totală a proiectelor prioritare din cuprinsul Planului Integrat de Dezvoltare al Zonei Metropolitane Constanţa, propuse spre implementare pentru perioada 2010 – 2015, este 8.607.890.052 lei, cca. 90 de milioane euro reprezentând suma alocată dedicat Zonei Metropolitane Constanţa prin Axa 1 a Programului Operaţional Regional.

Pentru a facilita implementarea Planului Integrat de Dezvoltare al Zonei Metropolitane Constanţa, în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Est a fost înfiinţat Biroul Pol de Creştere Constanţa care are ca principală sarcină acordarea de asistenţă şi suport tehnic celor 15 unităţi administrativ teritoriale care fac parte din Polul Naţional de Creştere Zona Metropolitană Constanţa, în vederea pregătirii şi implementării proiectelor aflate în portofoliul Planului Integrat de Dezvoltare (PID). Activitatea acestui birou este de asemenea finanţată de către Uniunea Europeană prin Programul Operaţional Asistenţă Tehnică 2007 – 2013.

Pentru relaţii suplimentare cu privire la Planului Integrat de Dezvoltare al Zonei Metropolitane Constanţa, şi la activitatea specifică desfăşurată de Biroul Pol de Creştere Constanţa, vă stăm la dispoziţie la numerele de telefon 0722850446; 0749209380, persoană de contact Irina Tudorache, consilier coordonator pol de creştere Constanţa, email irina.tudorache@pol-constanta.ro

Comunicat de presă

Comentariile nu sunt permise.