Sesiunea Băncii Mondiale – Stadiul implementării POR 2007-2013

În contextul activităţilor desfăşurate de misiunea Băncii Mondiale în România cu privire la analiza implementării Programului Operaţional Regional 2007-2013, a avut loc în data de 21 noiembrie 2013, la hotel Ibis Constanţa, o sesiune de prezentări dedicată acestui obiectiv.

La acest eveniment au participat şi reprezentanţii Biroului Coordonator Pol de Creştere Constanţa.

Prezentările au fost susţinute de reprezentanţii Băncii Mondiale şi au acoperit următoarele teme:

  • Dezbateri pe baza scenariilor posibile care vizează noile modele de selecţie a proiectelor POR în perioada 2014-2020
  • Soluţii de creştere a competitivităţii oraşelor din România
  • Identificarea metodelor pentru sporirea eficacităţii şi eficienţei polilor de creştere în următoarea perioadă de programare (2014-2020)
  • Îmbunătăţirea performanţei energetice a oraşului Constanţa (Studiul TRACE Constanţa)

„Colegii de la Banca Mondială au venit să prezinte raportul misiunii de audit pe care au efectuat-o în municipiul Constanţa în lunile anterioare. Misiunea de audit face referire la eficienţa energetică. Practic, ei au privit doar municipiul Constanţa alături de ceilalţi poli de creştere, doar prin prisma eficienţei energetice. Au prezentat raportul din care am înţeles care sunt direcţiile spre care trebuie să ne canalizăm eforturile investiţionale atât din fonduri europene, cât şi investiţii publice, dar şi investiţii private pentru următoarea perioadă, astfel încât să creştem eficienţa energetică”, a declarat Decebal Făgădău, viceprimarul municipiului Constanţa, prezent la eveniment ca reprezentant al primarilor din judeţul Constanţa, dar şi ai operatorilor economici.

pozaToate proiectele cu bani europeni care vor fi realizate în Zona Metropolitană Constanţa în următorii şase ani vor fi gândite de aşa manieră încât să implice atât autorităţile locale, cât şi agenţii privaţi şi societatea civilă. Doar aşa, susţin reprezentanţii municipiului Constanţa, viitoarele proiecte îşi vor găsi utilitatea.

„Dacă până acum polul de creştere constanţa a implementat proiecte doar prin administraţiile publice, în perioada următoare de programare vor fi conjugate eforturile de investiţie către domeniul public, către privat şi cu un mic gardian, societatea civilă prin aceste ONG-uri“, a declarat Decebal Făgădău.

Cât despre viitoarele proiecte ale Zonei Metropolitane Constanţa, acestea se vor axa în principal pe reabilitarea clădirilor publice, dar nu numai.

Specialiştii Băncii Mondiale în România, prezenţi la dezbatere, au făcut câteva recomandări reprezentanţilor municipiului Constanţa.  Asta după ce au prezentat un studiu pe care l-au realizat în oraşul de la malul mării în ceea ce piveşte eficienţa energetică. Concluziile raportului arată că oraşul Constanţa are cel mai mare consum de electricitate din ţară. De asemenea, are cel mai mic consum de energie termică, în condiţiile în care are cel mai mare număr de apartamente conectate la sistemul de termoficare. Specialiştii Băncii Mondiale recomandă autorităţilor să investească şi în sistemele de apă şi canalizare.

Comentariile nu sunt permise.